סקר מעילות והונאות | חקירות - חקירת הונאה ומעילות במקום העבודה
בשנים האחרונות גדל משמעותית מספר החברות המזמינות מאיתנו סקר מעילות והונאות. התהליך הייחודי שלנו אינו כסקר הסיכונים שמבצעים רואי החשבון, אשר מתמקד בעיקר בסיכוני אשראי, מטבע ושוק לפרויקט או לחברה. אנו מבצעים מיפוי מדוקדק של כשלים ופרצות במערכי הכספים של הארגון, אשר יש בהם משום סכנה להונאה ומעילה, ומציעים פתרונות אפקטיביים להפחתת הסיכון למינימום. בשורות הבאות יובא מידע על איתור וחקירת מעילות במקומות עבודה.
מיפוי סיכונים אפקטיבי המונע מעילות
כאמור, הסקרים שמבצעים רואי החשבון הם פיננסיים מעיקרם. רק לעיתים נדירות הם מחווים דעתם וממליצים גם לגבי סיכונים לכספי החברה מההיבט הפלילי. אין זה מתפקידו של רואה החשבון לתת את הדעת ולהתריע על כל סיכון של מעילה, אלא אם קיימת חריגה ברורה המדליקה את הנורות האדומות. לכן, הוא אינו מתמקד בפרצות האפשריות וממילא אין ברשותו את הכלים הנדרשים לכך.
ההבדלים בין יכולותיהם של משרדי רואי חשבון, לבין ניסיונה של ירימי מערכות שליטה לכספים, יכולים להיות מרחיקי לכת. כך למשל, לאחרונה הוזמנו לחברה שבה כבר בוצע סקר סיכונים על ידי פירמת רואי החשבון, ובו המליצה הפירמה על הצפנת קובץ התשלומים. זוהי בהחלט המלצה טובה, רק שהפירמה לא נתנה דעתה על זהות האדם הרואה את הקובץ ומצפין אותו, ועל אפשרות הזיוף. כאן אנו נכנסנו לתמונה עם פתרונות הולמים, שבלעדיהם החברה הייתה נותרת חשופה.
דוגמא נוספת היא חברה שביצעה סקר סיכונים עם משרד רואי חשבון, אשר המליץ בין היתר על תוכנת ניטור. שוב, מדובר בהמלצה טובה, אך כאשר הגענו אל אותה חברה גילינו שה- "זרקור" של תוכנת הניטור מכוון למקום הלא נכון. כך נוצרה נקודה מתה, פרצה הקוראת לגנב שיכול להיות מנהל חשבונות, חשב שכר, מנהל רכש או גורם אחר. למרבה המזל, אנו הגענו וניטרלנו את הפרצה.
שירותי רואי החשבון חיוניים לכל בעל עסק, ולא פעם הם גם שותפים לתהליך זיהוי ומיפוי הכשלים שאנו מבצעים. יחד עם זאת, נקודת המוצא הבסיסית שלהם היא עבודה על ההיבטים הפיננסיים מול אנשים אמינים וישרים מהארגון. בניגוד לרואה החשבון, אנו נכנסים לנעליו של הגנב, אל החשיבה הקרימינלית. אך זוהי החשיבה המאפשרת לנו לנטרל את הפרצות, עוד לפני שגנב כלשהו יכול להיכנס בעדן.
ניתן לומר זאת כך: בעוד שתפקידו של רואה החשבון הוא להקנות ודאות מהפן הפיננסי, הרי שאנו נותנים את הראש השקט מההיבט של מעילות והונאות העלולות להתרחש.
עלייה בפניות למיפוי סיכוני מעילות והונאות
כאמור, בשנים האחרונות ניכרת עלייה בכמות העסקים, החברות והארגונים הפונים אלינו לצורך מיפוי סיכוני מעילה ומתן פתרונות. למגמה זו יש מספר סיבות. ראשית, בימינו ארגונים מפנימים את התועלת הכלכלית העצומה שבמניעת הונאות בטרם התרחשו, בין היתר לאור מקרים שקיבלו תהודה רבה בתקשורת.
שנית, מדי שנה נכנסות לתחום טכנולוגיות חדשות, המניחות בידי המועלים כלים מתוחכמים. למשל, ההתקדמות הגדולה בתחום הבינה המלאכותית, המאפשרת למביני דבר להתחזות לאחרים בקלות רבה ובאופן משכנע. הדבר לא נעלם מעיני ארגונים, היודעים למשל שבקורס מחשב בן חודשים ספורים, יכול אדם ללמוד להיכנס לקובץ התשלומים, לשנות את מספרי חשבונות הבנק של הספקים, ולהעביר את הכספים לחשבון שלו. עד שהמערכת מתעוררת המועל כבר נמצא בחו"ל, במדינה שאין לה הסכם הסגרה עם ישראל.
מעבר לכך, משבר הקורונה הביא עימו טלטלה כלכלית, האטת פעילות והקטנת רווחיות. בתקופה זו ארגונים העבירו מיקוד מצמיחה והתרחבות לעבר קיצוצים והתייעלות, והיו הפנאי והמוטיבציה להגביר פיקוח על מעילות ולאתרן. גם בימים אלו עוברת על המשק הישראלי האטה כלכלית, ושוב, ארגונים מבקשים למנוע את הסיכון שכספים יקרי ערך ייזלו מבין ידיהם.
חקירת הונאה שכבר התרחשה
מטרתו של תהליך המיפוי שאנו מבצעים, הוא להפוך את הסיכון למעילות בארגון לזניח ונדיר ביותר. המיפוי מבוסס על שיטה ייחודית שפיתח רו"ח משה ירימי, לאור יותר מ- 45 שנים של ניסיון בשטח, ובמהלכו אנו מזהים את הנקודות הנעלמות מעיני הבקרות הפנימיות. בהתאם לממצאים, אנו מציעים כלים אפקטיביים ויצירתיים המבוססים ברובם על מערכת המידע הכספית של הארגון, ואשר יישומם יקטין את הסיכון למעילה והונאה למינימום האפשרי.
עם זאת, קיימים כמובן ארגונים שלא הזמינו את שירותינו מבעוד מועד, וגילו מעילות שבוצעו על ידי עובדים ומנהלים. במקרים כאלו צריכות להיכנס לתמונה חקירות הונאה בעסק, ולשם כך אנו משתפים פעולה עם גורמי חקירה מקצועיים.
מטבע הדברים, חקירת הונאה בארגון הינה רגישה ביותר. לעיתים מדובר בחריגה שהתגלתה על ידי ההנהלה, לעיתים בהלשנה מצד אחד העובדים על עמית, ולפעמים זוהי תוצאה של ביקורת פנימית, אך בכל מקרה את הטיפול צריך להשאיר לבעלי המקצוע.
הבעיה המרכזית היא, שבשלב הראשון אין להנהלה את הידע המדויק באשר להיקף המעילה. כמובן שקיים הרצון לבוא חשבון עם המועל, ובעיקר להשיב את הכספים, אך אם יעומת עם מעשיו המועל יטה להכחיש מייד את הדברים, לנתק מגע ולנצל את הזמן על מנת לטשטש את עקבותיו. באותה עת, ייתכן שלא יהיו מספיק ראיות על מנת לפנות למשטרה. במקרה "הטוב" המועל יודה רק בחלק קטן של מעשיו, מה שיוביל בסבירות גבוהה לפיטורים וסנקציות, אך לא בהכרח להגשת תלונה. בתוך כך, מרבית הנזק שגרם המועל נותר בלתי ידוע, ושוב, הוא יכול לנצל את הזמן כדי לטשטש את עקבותיו.
לכן, חקירת הונאה במקום העבודה חייבת להתבצע על ידי גורמים מיומנים, ולפני העימות מול החשוד. במהלך חקירת מעילה בעסק יאספו החוקרים מידע נרחב ככל האפשר, ויגיע לעימות מצוידים בראיות ובטכניקות ייחודיות, העשויים להביא להודאה מלאה ולהקלטתו של המועל. את הראיות הברורות שיושגו במהלך חקירת מעילה בכספים ניתן להגיש בתלונה למשטרה, והן מגדילות מאוד את הסיכוי לטיפול רציני, להגשת כתב אישום ולענישה חמורה. זאת, בנוסף להגדלת הסיכוי להשבת כל הכספים שנגנבו.
למידע נוסף ולתהליך מיפוי סיכונים ומניעת מעילות
לפרטים נוספים על מניעת הונאות בשיטה הייחודית שלנו, ולהזמנת מיפוי סיכונים כשלים במערכות הכספים של הארגון, פנו אל רו'ח ירימי משה, בטלפון 052-4625590.
או השאירו הפרטים שלכם כאן