מניעת מעילות וגניבות במקום עבודה - בארגון, במשרדי ממשלה ועוד | ירימי
אחרי שהמעילה התרחשה, אין ברירה אלא לפנות אל החוקרים הפרטיים ו/או אל המשטרה. האם באמת היינו חייבים להגיע לנקודה הכואבת הזאת? אל מפח הנפש, הנזק הכלכלי הכבד מנשוא, הפגיעה בתדמית הארגון והתסבוכות המשפטיות?
תפקידה של מניעת מעילה במקום העבודה, כפי שמבצעת ירימי מערכות שליטה לכספים, הוא להקדים תרופה למכה. אכן, התרופה הטובה ביותר למחלה היא פשוט לשמור על הבריאות. כך גם חברתנו מציעה "רפואה מונעת", המקנה שקט תעשייתי וידיעה שהארגון מוגן ככל האפשר ממעילות.
שדה הקרב של מעילות בארגונים
אין ארגון החסין בפני מעילות. זוהי עובדה הידועה לכל מי שעוסק בתחום. אכן, אפילו חברות סייבר שאמורות להיות מצוידות עד השיניים בהגנות, ואפילו שירות הביטחון הכללי שעורך מבחני פוליגרף מעת לעת, סבלו ממעילות חמורות במאות מיליוני שקלים. ואם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי הקיר?
כאמור, מומחים העוסקים כבר עשרות שנים בתחום אינם מופתעים ממקרים כאלו, שכן שדה הקרב של השב"כ או של הסייבר שונה לחלוטין מעולם הכספים הפנימי. ארגונים אלו נאבקים מדי יום באויבים ובהאקרים חיצוניים, אך קיים הבדל עצום בין האקר חיצוני למועל פנימי. המועל הפנימי הוא אותו מנהל או עובד שלצורך מלאכתו צויד בכלים ובסיסמאות, המאפשרים תפעול של מערכת הכספים. רק שכעת הוא פנה כנגד הארגון המעסיק אותו.
יש להדגיש: מועלים אינם אנשים שהחלו את דרכם כקרימינלים. הם בהחלט היו ישרים, נאמנים ומסורים בתחילת הדרך. ואולם, עקב נסיבות החיים נוצר מצב בו החתול שומר על השמנת, כך שהפרצות המפתות במערך הכספים נוצלו לגניבת סכומים נכבדים. במידה והפרצות הללו אינן נסגרות, כלומר, אם לא מבוצעת מניעת מעילות וגניבות במקום עבודה מבעוד מועד, הארגון חשוף לסיכונים משמעותיים. וכאמור, אין ארגון שלא קיימות בו פרצות. זאת אנו יודעים היטב לאור הניסיון מהשטח.
סוגים רבים של מעילות בארגונים
לאורך השנים ביצענו מיפוי כשלים והבאנו פתרונות לקשת רחבה של לקוחות, לרבות מניעת מעילות במשרדי ממשלה, בחברות ביטוח, מניעת מעילות ברשויות מקומיות, ובחברות הנמנות על הגדולות והמובילות במשק. באמצעות השיטה הייחודית שפיתחנו, עזרנו ללקוחותינו לשמור בבטחה על מאות מיליוני שקלים, ולהתנהל בשקט תעשייתי ובידיעה כי הכספים מוגנים ככל הניתן.
למעשה, מי שאינו בקיא בתחום נדהם לגלות עד כמה החורים ברשת גדולים, וכמה רבים הם סוגי המעילות. למשל, כ- 80% מהמעילות בארגונים מבוצעות על ידי מנהלי החשבונות, מנהלי הכספים והחשבים. אנשים אלו זוכים לגישה הנוחה ביותר אל ספרי החברה, כאשר יש בידיהם הידע הרלוונטי והכלים להסתיר את המעילה לתקופה ממושכת.
בין היתר, מנהלי החשבונות יכולים לגנוב תקבולים, תוך שהם מעבירים את היתרות בין כרטיסי לקוחות באופן המקשה מאוד על גילוי הפרשים. הם גם יכולים לגנוב תשלומים מלקוחות תוך הסתרת ההפרשים על ידי רישום של זיכויים או הנחות, או לרשום כספים שנגנבו בתור זיכוי לספק לצורך איזון ההפרש. כמו כן, מנהלי חשבונות יכולים לגנוב כספים ישירות מחשבון הבנק תוך ביצוע התאמות כוזבות, לשנות את רישום חשבון הבנק של הספק לפרטי חשבון בנק אחר, וישנן שיטות רבות נוספות.
גם חשבי השכר חשופים מאוד לפיתויים, עקב האמון הרב שניתן בהם והגישה לכספים ורישומים רגישים. למשל, חשב שכר יכול להמשיך לתקופת מה בתשלומים נדרשים (לכאורה) לעובד שסיים את עבודתו, ואם מדובר בארגון גדול הוא גם יכול לרשום עובד פיקטיבי ולגנוב את שכרו. לעומתו, מנהל הרכש החשוף לתנועת כספים משמעותית במערכת, יכול לרכוש מוצרים דרך חברת קש שהקים לעצמו, בה נותרים חלק מהרווחים. הוא גם יכול לשתף פעולה עם הספק תוך ניפוח מחירי קנייה של מוצרים, או לשתף פעולה עם לקוח לקניית מוצרים במחירים נמוכים, תוך שהוא מתחלק איתם בהפרשים.
מעבר לכך, קיימות גם שיטות רבות למעילות של ספקים כגון חשבוניות כפולות, ושל עובדים רגילים כגון דיווח כוזב על הוצאות ושעות עבודה. למעשה, ככל שהעובד קרוב יותר לשמנת (כמו עובדי קופה), כך הפרצות רבות יותר ועלולות לגרום לנזק מהותי.
להיות חכמים - למנוע אסון כלכלי
אז כמה תרוויחו אם תמנעו מעילה שטרם קרתה? ייתכן שהרווחתם "רק" שקט נפשי המאפשר להתנהל בבטחה, ואולי מנעתם נזק עצום שעלול היה להביא לקריסת החברה או העסק. בכל מקרה, כדאי להיות חכמים ולפנות אלינו. אין לכם מה להפסיד: אם לא מצאנו שום חור ברשת ולא הצענו לו פתרון, גם לא תצטרכו לשלם. פשוט תמשיכו הלאה בידיעה שאתם בטוחים ככל האפשר.
אנו מגיעים אליכם עם שיטה ייחודית, המבוססת על למעלה מ- 45 שנות ניסיון מהשטח של רו"ח משה ירימי. בין היתר שימש רו"ח ירימי במשך 5 שנים כמנהל כספים וכיועץ למערכות מידע פיננסיות, ובמסגרת זו תכנן שתי מערכות מידע לחברות גדולות.
הלכה למעשה, מדובר במיפוי תהליכים המתמקד בעיקר במערך הכספים של הארגון, אך עשוי להתמקד גם במערך הרכש או במערכים אחרים בהם מצויים הכספים. התהליך כולל מיפוי של זרימת המזומנים במערך, כאשר על גבי המיפוי מזוהים "השטחים המתים", המקטעים שאותם הבקרות המקומיות של הארגון אינן רואות. עם זאת, לא המיפוי הוא היעד שלנו אלא מתן פתרונות יצירתיים והולמים לכל תרחיש. בידינו שורה ארוכה של פתרונות אפקטיביים, המקטינים דרסטית את הסיכון למעילה, אך זהו לא המקום לפרטם והמבין יבין.
ראוי לציין כי הפתרונות לרוב מתבססים על מערכת המידע הכספית הקיימת בארגון, כך שאין תוספת עלויות בשלב יישום ההמלצות. כמו כן, פעילותנו אינה מפריע לעבודה השוטפת של מערך הכספים, ובמידה ומצאנו מעילה – נציע לכם גם שיתוף פעולה עם גורמי חקירה מקצועיים ודיסקרטיים. כאמור, במידה וביצענו את המיפוי ולא מצאנו פרצה, לא תשלמו לנו בכלל.
למידע נוסף ולמניעת מעילות
לפרטים נוספים על מניעת מעילות במשרד ובעסק בשיטה הייחודית שלנו, ולהזמנת מיפוי כשלים במערכות הכספים של הארגון, פנו אל ירימי מערכות שליטה לכספים בטלפון 052-4625590.